Wandelen door het statige Statenkwartier

Statenkwartier Indische tantes

Kunstwerk “de Indische tantes”, Statenkwartier Den Haag

 • Wat een geluk heb ik gehad, om in één van de charmantste wijken van Den Haag ‘het Statenkwartier’ te hebben gewoond. Deze mondaine wijk die ook zeer geliefd is bij expats, viert dit jaar zijn honderd jarig bestaan. Een wijk die veel te bieden heeft, zoals de gezellige winkelstraat de Frederik Hendriklaan (in de volksmond ‘de Fred’ genoemd), interessante musea, een klein onbekend duinengebied gelegen tussen statige huizen. Er is hier zoveel te zien, dat je de bijzondere details bijna over het hoofd ziet. Ik heb een fotoserie gemaakt, waar ik bijzondere kenmerken van het Statenkwartier in beeld heb gebracht. Verder informeer ik je over leuke en interessante wetenswaardigheden. Het Statenkwartier is vanaf het Centraal Station met tram 17 binnen 10 minuten rechtstreeks te bereiken. WAT IS ER IN DE OMGEVING VAN HET STATENKWARTIER?
 • De boulevard (live te zien via: www.scheveningenlive.nl/boulevard-webcam/ ).
 • De twee binnenhavens met een diversiteit aan restaurants.
 • Madurodam is een attractiepark in Den Haag met gebouwen en werken uit Nederland, nagebouwd op schaal 1:25.
 • Het Westbroekpark heeft een schitterend rosarium met ruim 300 rozenbedden, een beeldenpark en bij de theeschenkerij/roeibootverhuurder is een Duitse bunker te zien.
 • De Scheveningsebosjes liggen tussen Den Haag en Scheveningen. Het landschap is glooiend en er zijn bijzondere monumenten geplaatst. De bekendste daarvan is het Indisch monument naast de vijver “de Waterpartij”.

BEKENDE BEWONERS

 • Oud-burgemeester, Wim Deetman
 • Huidige burgemeester, Jozias van Aartsen
 • Vice president van de Raad van State, Piet Hein Donner
 • Ex-minister, Willem Vermeend
 • 1e vrouwelijke student, arts en activiste, Alletta Jacobs
 • Actrice, Ellen Vogel
 • Schaatser, Bart Veldkamp
 • Generaal, Henri Winkelman
 • Schrijfster, Yvonne Keuls
 • Ex-minister president, Willem Drees
 • Advocaat, journalist en politicus, Pieter Jelles Troelstra
 • Schrijver en oprichter de Tong Tong Fair, Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon)
 • Schilder, Paul Gabriël

MIJN FAVORIETE HOTSPOTS

Paagman hek met Schevenings symbool

Schevenings symbool

Bij boekwinkel Paagman, met zijn uitgebreide muziekafdeling en gezellige horeca gelegenheid was ik bijna wekelijks te vinden. Erg prettig is dat deze winkel zeven dagen per week geopend is. Een aanrader is de zelfgemaakte appeltaart. Het nieuwe hekwerk aan de gevel van Paagman, met het symbool van Scheveningen en Den Haag geeft een chique uitstraling aan het gebouw. Adres: Frederik Hendriklaan 217.

Torenwoning Willem de Zwijgerlaan

Torenwoning Willem de Zwijgerlaan

Leeuwen Frederik Hendriklaan

Gevel aan de Frederik Hendriklaan 150 Den Haag

Den Haag staat bekend om zijn goede traditionele Indonesische restaurants. Voor mij spant Poetri Ajoe de kroon. Sinds het restaurant verhuisd is van de Willem de Zwijgerlaan naar de Van Boetzelaerlaan ben ik er niet meer geweest. Ik zal het restaurant op de nieuwe locatie binnenkort eens bezoeken.

Aan de gevel van één van mijn favoriete kookwinkels ‘Cook en Co’ hangen twee mooie leeuwenkoppen. Adres: Frederik Hendriklaan 150.

Veel gezellige uurtjes heb ik in Grand café ‘The Old Yazz’ doorgebracht voor een hapje en een drankje. Adres: Aert van der Goesstraat 7.

CULTUREEL STATENKWARTIER

 • Het fotomuseum heeft vaste en wisselende foto exposities.  Adres: Stadhouderslaan 43.
 • Het gemeentemuseum heeft veel te bieden op het gebied van, moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten. Adres: Stadhouderslaan 41.
 • Het Omniversum is een grootbeeldfilmtheater. Adres: President Kennedylaan 5
 • Museon is leuk voor jong en oud en heeft veel interactieve tentoonstellingen. Adres: Stadhouderslaan 37
 • Het kikkermuseum is in particuliere handen en heeft een verzameling van duizenden kikkers en padden, vervaardigd van allerlei soorten materialen en afkomstig uit alle windstreken. Als het museum geopend is, hangen er kikkervlaggen aan de pui. Meestal is dit op de eerste zondag van de maand, van 13.00 tot 17.00 uur.
Melkuitgiftepunt de Sierkan

Melkinrichting “de Sierkan” Den Haag

WANDELEN DOOR MIJN FAVORIETE WIJK “HET STATENKWATIER”

In 1904 startte de ‘s- Gravenhaagsche Melkinrichting “de Sierkan” zijn eerste melkuitgiftepunt in het Statenkwartier. Adres: Hoek Heinsiusstraat/ Stadhouderslaan.

 

 

Het mozaïekmonument aan de Frederik Hendrikplein, mozaiek 3ontworpen door kunstenaar Anton Molkenboer werd opgericht als gedenkteken voor de voordrachtskunstenaar en bewoner uit deze wijk Albert Vogel (vader van actrice Ellen Vogel).

Statenkwartier Indische tantesEen stukje verderop tegenover bloemsierkunstwinkel ‘Alpina’ staat het kunstwerk ‘de Indische tantes’ (tante Toetie en tante Pop) is een idee van schrijfster Yvonne Keuls en ontworpen door Loek Bos. Het monument staat symbool voor de gewone mens en voor de Indische tante die berooid is achtergebleven, maar haar schouders eronder zette en doorging.

 

Siersteen vogels Willem de Zwijgerlaan

Portiekflat Willem de Zwijgerlaan Den Haag

Den Haag Statenkwartier

Prins Mauritslaan 36

Tijdens de WOII moesten de bewoners ver-huizen, omdat het Staten-kwartier tot Sperrgebiet was verklaart. In verband met de aanleg van de Atlantikwall en militaire verdedigingswerken werden huizen gesloopt. Als gevolg van twee mislukte V-2 bom lanceringen gingen huizen tegenover het Gemeentemuseum en een deel van de Willem de Zwijgerlaan in vlammen op. In 1950  worden portiekflats in de bekende wederopbouwstijl gebouwd. Boven de ingang van de trappenhuizen zijn decoraties van vogels en vissen te zien. Op initiatief van bewoners-organisaties is recentelijk de eerste fase van een herinneringsroute gerealiseerd. De route bestaat uit zeventien informatiepanelen met historisch beeldmateriaal van de straten (ook andere wijken) van voor en tijdens de oorlog en tijdens de wederopbouw. Voor meer informatie: www.atlantikwalldenhaag.nl en www.museon.nl/wandelroute.nl

De tekst op de steen is afkomstig van een boekomslag van Jan Boon (pseudoniem Tjalie Robinson), journalist en schrijver. Hij wilde via zijn werk de Nederlands-Indische cultuur levend houden. De Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam) is een jaarlijks evenement, dat op zijn initiatief in 1959 tot stand kwam. De steen hangt ter nagedachtenis aan de gevel van de woning waar Jan Boon heeft gewoond en gewerkt. Adres: Prins Mauritslaan 36.

Balkons Vivienstraat

Balkon met erkers in Vivienstraat

Sgraffito Frankenslag rood

Sgraffiti Frankenslag, Den Haag

De Frankenslag vind ik één van de mooiste straten van het Staten-kwartier. Je raakt hier niet uitgekeken op de details aan de huizen. Deze straat is niet voor niets vaak het decor geweest voor filmopnames. De gevels aan de huizen zijn versierd met sgraffiti. Bij het vervaardigen van deze decoratie wordt in de verse pleisterlagen van verschillende kleuren een lijntekening gekrast, waardoor afbeeldingen in verschillende kleuren ontstaan. Deze techniek werd veel in de tijd van de Jugendstil gebruikt.

In de Frankenstraat stuit ik op een stukje jeugdsentiment ‘Kooman’s poppentheater’. Sinds 1960  het oudste poppentheater van Nederland. Meerdere malen ben ik met schooluitjes naar dit theater geweest en jaren later heb ik met mijn zoon met veel plezier opnieuw een voorstelling bijgewoond. Via internet lees ik dat de oprichter Frank Kooman in 2011 is overleden en dat zijn zoon Arjan het poppentheater heeft voortgezet. In de Dorpstraat loop je naar een klein duingebied, dat een prachtig uitzicht biedt over Scheveningen en de zee.

Engels landhuis Van Dorpstraat

Engels landhuis aan de Van Dorpstraat, Statenkwartier

Stadsduin

Doornduin in het Statenkwartier

Franken- en Doornduin uitzicht Scheveningen

Uitzicht over Scheveningen vanaf het Doornduin gezien

Interesse in een fotografie workshop in het Statenkwartier, neem dan contact op met fotograaf Johan Bergsma van http://www.bergsma-photography.com

bekakt Haags

bekakt Haags 🙂

Jasmijn

Jasmijn in een Haagse voortuin

Advertenties

7 gedachten over “Wandelen door het statige Statenkwartier

 1. Alex de Ruiter

  Ik zou bijna direct een weekendje Den Haag boeken… We houden het in the pocket voor later. Enthousiasmerende foto’s en beschrijving!

 2. Mirjam

  Ik werk al ruim 20 jaar in het Statenkwartier en ik dacht dat ik de wijk (erg) goed kende. Als ik dit zo lees ga ik snel een aantal wandelingen maken door het mooie Statenkwartier.

  1. coby63 Berichtauteur

   Mirjam bedankt voor je leuke reactie! Mocht je nog vragen hebben over deze fantastische wijk dan hoor ik ze graag. Veel plezier met je wandelingen!

  1. coby63 Berichtauteur

   Bedankt voor het leuke compliment Rick. Ik heb een 1,5 jaar met veel plezier in het Statenkwartier mogen wonen voordat ik naar Steenwijk verhuisde. Misschien heb je de familie Santman gekend. Zij hebben ook in de Vivienstraat gewoond. #kleinewereld 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s