Bomvrije bergplaats voor kunstschatten

Paasloo kunstbunker toegang

Soms heb je van die plekken die met veel geheimzinnigheid zijn omgeven. De kunstbunker uit de WOII bij Paasloo is bijvoorbeeld zo’n plek.

Wil je weten waar je deze unieke plek kunt vinden?

https://cobyhagebeek.wordpress.com/bomvrije-bergplaats-voor-kunstschatten/

Advertenties

7 gedachten over “Bomvrije bergplaats voor kunstschatten

 1. Giselle Ecury

  Inderdaad net een kerk, wat bijzonder dat het tot op heden nog in gebruik is. Toch iets goeds uit de oorlog voortgekomen… Ook een heel mooie omgeving – prachtig vastgelegd in woord en beeld, Coby! Dank je wel 🙂

 2. Jan Coenraadts

  Geachte mevr. Bergsma,

  Toevallig kwam ik bij het surfen op deze website met fraaie foto’s van voor mij heel bekende zaken.

  In 1948 ben ik geboren in het woongedeelte van dit gebouw en woonde daar met mijn ouders en jongere broer tot april 1956. Voor een wat dromerig jongetje van 7 met redelijk wat fantasie was het een heerlijke plek om te wonen, te spelen en rond te dalven. Na onze verhuizing miste ik de bunker, het grote bos en het wat geheimzinnige keldertje met padden en kikkers aan de kant van de vijver dus wel. Na 60 jaar is ‘de dennenbos’ nog steeds een fijne herinnering.

  Vriendelijke groeten,

  Jan Coenraadts.

  1. coby63 Berichtauteur

   Wat vind ik het ontzettend leuk om van u deze aanvulling over deze bijzondere plek te ontvangen. Ik kan mij voorstellen dat u goede herinneringen heeft aan deze mooie omgeving. Het is wel heel bijzonder om hier te zijn geboren. Waren uw ouders beheerders van de bunker?

   Vriendelijke groet,
   Coby Bergsma

   1. Jan Coenraadts

    Geachte mevr. Bergsma,

    Omdat u duidelijk en terecht geïnteresseerd bent in dit ook qua aanzien voor ons land unieke gebouw heb ik wat in mijn herinneringen gegraven. Die zijn die van een 7-jarige, maar aangevuld met wat ik er later over hoorde en zag (ik ben er later een paar keer geweest, al kon ik nergens in). Ik ben geen bouwhistoricus maar meen er duidelijk elementen van de Amsterdamse School in te herkennen, maar tegelijk waan je je van veraf (bijv. vanaf de overkant van de vijver) in de omgeving van de Middellandse Zee. Er zit iets ‘Romeins’ in.

    Mijn vader was politieman en inderdaad ook beheerder van de bunker en als zodanig belast met de zorg voor het gebouw en de directe omgeving. Daarbij hoorde ook het controleren en zonodig in werking stellen van de noodvoorziening voor de elektriciteit. Dat was een forse scheepsdieselmotor die na stroomuitval moest worden aangeslingerd en waarvoor een eigen ruimte in het woongedeelte werd benut. Het was erg lawaaiierig door het directe geluid van de motor en de klapperende deuren, maar hij werkte goed, al knipperde het licht iets op het toerental van de motor. De voorraad dieselolie stond vanwege de veiligheid in vaten buiten het gebouw in het door mij genoemde keldertje bij de vijver.
    Natuurlijk was ik diverse keren met mijn vader in de eigenlijke bunker, maar ik vond het daar meer spannend dan prettig. Het was er echter totaal niet vochtig en evenmin koud, omdat eventueel aanwezige kunstschatten een vaste temperatuur en vochtigheidsgraad eisten. Je kwam erin door twee dikke stalen deuren met twee lange sleutels. Schatten is lastig voor een kind en ik heb ze daarna niet meer open gezien, maar ik denk toch wel een 15 cm dik. Tussen die twee deuren (dus middenin de muur van de bunker) bevond zich een ruimte voor de klimaatbeheersing, pas na de tweede deur was je echt in de bunker. Dat maakte de bunkermuur op die plaats minder sterk en daarom was er om de ingang een ‘schermwand’ (zo noemden wij die) gebouwd tussen de bunkermuur en het woonhuis, aan beide zijden afgesloten met een stalen hek. Mijn ouders gebruikten die ruimte ook als schuur en bovendien slachtte mijn vader er wel eens een kip, eend of een ander dier dat hij had geschoten, want hij beheerde uiteraard ook het wild in het bos…
    Men heeft het altijd over schilderijen, maar er zijn meer zaken in de bunker bewaard bijv. porselein en andere kostbare keramiek. Dat ging in rechthoekige of ronde manden, voor de grotere schilderijen waren er speciale stellingen/rekken, alleen kleinere schilderijen konden en gingen in een mand.
    Behalve de noodgenerator werkte alles in het gebouw op stroom, ook de verwarming in alle vertrekken werd aangezet door een knopje om te zetten. Voor die tijd was dat een erg luxe uitrusting die ik een paar jaar later, wanneer ik bij het kolenhok bij slecht weer onze kolenkit moest vullen, pas echt naar waarde schatte…

    Behalve de meteen in de bunker gebrachte kunstvoorwerpen, zijn in september 1944 tijdens de Slag om Arnhem ook veel zaken uit de Arnhemse musea naar de bunker gegaan. Rond 1980 is tijdens de verbouwing van Huis ten Bosch een belangrijk deel van de roerende inventaris in de bunker gestald. Nu is de bunker een depot van musea in Noord-Nederland.

    Overigens verscheen juist dit jaar in ‘Old Steenwiek’, jaargang 33-1 van de Hist. Vereniging Steenwijk en omgeving, een verhaal dat mevr. A. Prins schreef over de jaren dat mijn vader politieagent was in De Basse e.o.

    Ik hoop dat u dit lang geworden verhaal met genoegen las.

    Vriendelijke groeten,

    Jan Coenraadts.

   2. coby63 Berichtauteur

    Meneer Coenraadts door de aanvullende informatie, wordt de bijzondere kunstbunker nog interessanter.
    Ik ga contact opnemen met de redactie van ‘Old Steenwiek’, zodat ik in het bezit kan komen van het artikel over uw vader.

    Mijn dank en waardering voor de extra informatie die ik graag deel met mijn lezers.

    Vriendelijke groet,

    Coby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s