Tips voor Krakau

Krakau in een notendop:

 • Het stadscentrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst
 • In 2000 was het de culturele hoofdstad van Europa.
 • Het was tot 1609 de hoofdstad van Polen
 • Het was één van de weinige Poolse steden die ongeschonden de WOII is doorgekomen. Hierdoor heeft de stad veel historische waarden
 • Je vindt snel je weg in Krakau. Het Planty Park loopt als een groenstrook om het oude centrum heen.

Mijn top 10 van Krakau e.o. 

1. Eén van de grootste pleinen van Europa

 • Het gezellige plein, de Rynek Glowny (200 bij 200 meter) is sinds de 13e eeuw het gezellige centrum van Krakau.
 • Vanaf de Mariakerk heb je bijna het gehele jaar, vanaf de hoogste toren een mooi uitzicht over de stad. Vanaf de hoogste toren blaast ieder uur de trompetter een kort deuntje.
 • De Lakenhal was vroeger het centrum van alle handel, tegenwoordig vind je hier souvenirs winkels. Op de bovenverdieping is een tentoonstelling met Poolse schilderijen en beelden uit de 19e eeuw.
 • Het Rynek underground museum is het resultaat van vijf jaar archeologische opgravingen onder het plein en biedt een bijzonder inkijkje van het oude Krakau.
 • Het kunstwerk “het hoofd van Eros Bendato” is een beeld van Igor Mitoraj gemaakt in 1999. Igor heeft veel van dit soort beelden gemaakt waarvan ook een exemplaar in het Museum Beelden aan Zee in Den Haag/Scheveningen te vinden is. Een local vertelde ons dat de binnenkant van het beeld een erotische aantrekkingskracht heeft op jonge paren.

2. De plek van Koningen en de Poolse Paus

Een bezoek aan Wawel, een burcht en een kathedraal gelegen op een heuvel zijn gratis te bezichtigen. Verder biedt de heuvel een prachtig uitzicht over de rivier de Wisla. Hier zijn koningen gekroond en werd Karol Wojtyla (Paus Johannes Paulus II) gewijd tot bisschop. Het koninklijke paleis is alleen via een tour te bezoeken.

3. Goedkoop en lekker eten.

Krakau kent veel leuke restaurants en eetcafés waar je voor lage prijzen kunt genieten. Van traditioneel Pools, Aziatisch, Italiaans tot Georgisch eten.

4. De fabriek van Oskar Schindler. Aan de overkant van de rivier vind je bezienswaardigheden die de Tweede Wereldoorlog gedenken, zoals het oude joodse getto en het museum in de fabriek van Oskar Schindler.

5. Een bijzondere brug

De voetgangersbrug ”Kladka Ijca Bernatka verbindt het oude centrum met het voormalige Joodse getto. Deze brug hangt vol met liefdesslotjes en prachtige beelden van acrobaten.

6. De Joodse wijk uit de film van Steven Spielberg

Er zijn weinig tot geen andere plekken in Europa waar je nog een Joodse wijk hebt, die er nog bijna hetzelfde uitziet als voor WOII. Hoewel het Joodse leven na de oorlog vrijwel volledig is stil komen te liggen, voel je nog steeds de Joodse sfeer. Diverse synagogen, oude begraafplaatsen, joodse restaurants en musea geven je een unieke blik in het Joodse leven van toen. De voormalig Joodse wijk Kazimierz is ook bekend van Steven Spielberg’s film ‘Schindler’s List’ die zich oorspronkelijk afspeelt in de wijk Podgórze, maar voornamelijk in deze wijk gefilmd is.
In bijna elke straat vind je gezellige antiekwinkels en rommelzaakjes.

7. Een populaire excursie, de Zoutmijnen van Wieliczka

In de 11e eeuw begon men met het delven van zout. Na honderden jaren graven zijn er hierdoor ondergrondse meren en kilometers lange gangen en zalen gevormd. De kunstzinnigheid van de zoutmijnwerkers zal je verbazen.

 8. Een bijzonder stadspark.

Een wandeling door de Planty, de groene strook die om het oude centrum ligt is leuk om te doen.

9. De dubbele tragedie van Katyn

In 1940 heeft Stalin opdracht gegeven om 22.000 Poolse officieren en intellectuelen in het bos van Katyn te laten vermoorden. Het simpele houten kruis bij de burcht van Wawel is een gedenkteken aan deze tragedie. Maar het treurige verhaal houdt hier niet op! Op 10 april 2010 verongelukt een Pools regeringsvliegtuig met daarin de president Lech Kaczynski, zijn vrouw en alle andere inzittenden. Zij waren op weg naar Katyn om de tragedie van 1940 te herdenken.

10. Auschwitz het symbool voor de Holocaust, terreur en genocide.

Dit nazikamp werd in 1940 in eerste instantie opgericht voor Poolse politieke gevangenen. Na enkele maanden bestond het uit drie hoofdonderdelen, Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau, Auschwitz III-Monowitz. Vanaf 1947 is het als staatsmuseum te bezoeken, waar men kan herdenken, de gevangenisblokken, gaskamers, crematoria en tentoonstellingen kunt bezoeken.

De poort met het beruchte opschrift  “Arbeit Macht Frei”en het gebouw met de spoorlijn zal voor velen herkenbaar zijn .

Na dagen van reizen in veewagons werden 1.1 miljoen Joden vermoord, maar ook Polen, Zigeuners en Russische krijgsgevangenen zijn in groten getale op deze onheils plek noodlottig aan hun eind gekomen.

In 1967 werd hier het Internationale Herdenkingsmonument ter herdenking aan de omgebrachte mensen opgericht.

Auschwitz is met 60 km rijafstand vanuit Krakau goed te bezoeken.  Een gratis toegangskaartje reserveer je van te voren via visit.auschwitz.org. Om de toestroom van toeristen in goede banen te leiden is het aantal kaarten dat per uur wordt uitgegeven beperkt. Het is aan te raden om ver van te voren je op deze manier te registreren.

Vanwege de gruwelijkheden die hier zijn te zien en de zware verhalen zou ik een bezoek afraden voor kinderen onder de 14 jaar.

Uit respect voor de slachtoffers van de Holocaust publiceer ik geen foto’s die schokkend kunnen zijn.  Dit concentratiekamp moet je een keer met eigen ogen hebben gezien.

Handig om te weten:

 • Krakau betaal je met de Zloty. Tien złoty is ongeveer € 2,50 euro. Je kunt de prijzen dus door vier delen.
 • Dames- en herentoiletten worden regelmatig aangeduid met een driehoek en een cirkel, in plaats van een mannetje en vrouwtje. De driehoek is daarbij voor mannen, de cirkel is het damestoilet. Het is maar dat je het weet 🙂

Niet doen in Krakau:

 • Wacht net zoals de Polen bij een rood stoplicht en steek ook niet de straat over waar geen verkeerslicht of zebra is. De bekeuringen schijnen hoog te zijn.
 • Een fooi geef je door te wachten tot je het wisselgeld terugkrijgt en dan pas laat je iets achter. Van te voren een bedrag aangeven, zorgt vaak voor verwarring. Zeg in ieder geval nooit ‘dankjewel’ als een ober de rekening met geld van de tafel haalt. Dit betekent in Polen dat je geen wisselgeld terug hoeft en je onbedoeld misschien te veel fooi geeft.

Leuk om te ervaren:

 • De typisch Krakause pretzel, de obwarzanek scoor je bij één van de blauwe karretjes die je overal in de stad tegenkomt.
 • De nationale drank “wodka” in Polen moet je ervaren. Er zijn honderden verschillende smaken, van kersen, noten, groenten en specerijensmaken. In een goede wodkabar kun je proefglaasjes bestellen en zo meerdere smaken proeven.

Conclusie wel of niet naar Krakau?

Krakau is nog steeds de moeite waard om te bezoeken, maar vermijd de stad in het hoogseizoen vanwege de enorme drukte van toeristen.

Foto tip:

Met sneeuw de foto wat overbelichten om een grijze tint te voorkomen.

Wil je goed voorbereid met je fotocamera op reis, kijk eens op de volgende site:

http://www.bergsma-photography.com/cursus

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s