Bomvrije bergplaats voor kunstschatten

Soms heb je van die plekken die met veel geheimzinnigheid zijn omgeven. De kunstbunker uit de WOII bij Paasloo is bijvoorbeeld zo’n plek.

Als je niet bekend bekend bent in de omgeving is het complex lastig te vinden. Het gebouw is vanaf de weg alleen te zien als het blad van bomen is gevallen. De 1e keer dat ik het gebouw ontdekte stond ik voor de ingang waar ik een markant uitziend rond kerkgebouw gade sloeg. Ik baalde enorm toen ik het bord met verboden toegang zag. Bij een 2e wandeling met de hond liep ik bij toeval tegen de achterkant van de bunker aan. Wat een mystieke sfeer hangt er om de bunker en de nabijgelegen waterpartij.

Het blijkt een bunker te zijn die in de WOII is gebouwd om circa 3000 top kunstwerken te beschermen tegen luchtaanvallen van de geallieerden. Het imposante gebouw heeft muren van 4,5 meter dik en het dak is bijna 10 meter dik. De toegangsdeur is afgesloten met een ijzeren hek en sluisdeuren van 17 cm. Het aangrenzende woongedeelte is op het moment dat ik er ben leeg. Wie zou hier hebben gewoond?

De bunker is door verschillende musea nog steeds in gebruik als kunstdepot en is buiten de Open Monumentendagen niet vrij te bezoeken.

Adres: Paasloregel 77, Basse

Heb je interesse in een fotografieworkshop of reis kijk eens op de site van:

http://www.bergsma-photography.com

Via het dennenbos lopen Bono en ik naar de kunstbunker. De extra beloning voor Bono is een duik in de blusvijver van de bunker.

 

 

Advertenties