Paardenreddingboot, de traditie van Ameland

Ondanks de goede voorzorgsmaatregelen, blijft de angst

Elke keer als ik de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland bijwoon, voel ik een bepaalde spanning opkomen. In mijn achterhoofd denk ik altijd even aan de dramatische gebeurtenis met de acht verdronken paarden.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Ameland

Op 14 augustus 1979  werd de paardenreddingboot van Hollum gealarmeerd voor een in nood verkerend Duitse schip. Bij het lanceren van de reddingboot in zee lukte het door samenloop van omstandigheden niet om de acht paarden op tijd los te koppelen en verdronken zij. Het was een grote schok voor de eilandbewoners en toeschouwers. De vier bemanningsleden van het schip zijn gered.

Het paardengraf

Aan de oostkant van het paardenredding pad is het graf van de verdronken paarden te vinden. Elk jaar worden de paarden op 14 augustus bij het graf herdacht.

Om een unieke traditie in stand te houden wordt de paardenreddingboot ongeveer 12 maal per jaar ter demonstratie gelanceerd. Op de site van de VVV Ameland vind je de data van de demonstraties.

 

Een unieke fotografie activiteit

Fotograaf Johan Bergsma organiseert in samenwerking met de stichting paardenreddingboot 1x per jaar een masterclass. Het thema is de “paardenreddingboot”. Hoe gaaf is het dat jij tijdens de demonstratie kunt meewerken om een unieke fotoreportage te maken.

Ook organiseert Johan een algemene fotografie workshop met Ameland als decor.

Wil je meer weten over deze fotografie activiteiten klik dan op de linker foto.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties