Wandelen door het statige Statenkwartier

Statenkwartier Indische tantes

Kunstwerk “de Indische tantes”, Statenkwartier Den Haag

Wat een geluk heb ik gehad, om in één van de charmantste wijken van Den Haag ‘het Statenkwartier’ te hebben gewoond. Deze mondaine wijk die ook zeer geliefd is bij expats, viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Een wijk die veel te bieden heeft, zoals de gezellige winkelstraat de Frederik Hendriklaan (in de volksmond ‘de Fred’ genoemd), interessante musea en een klein onbekend duinengebied gelegen tussen statige huizen. Er is hier zoveel te zien, dat je veel details bijna over het hoofd ziet. Ik heb een fotoserie gemaakt, waar ik bijzondere kenmerken van het Statenkwartier in beeld heb gebracht. Verder informeer ik je over leuke en interessante wetenswaardigheden. Het Statenkwartier is vanaf het Centraal Station met tram 17 binnen 10 minuten rechtstreeks te bereiken.

 

WAT IS ER IN DE OMGEVING VAN HET STATENKWARTIER?

 • De boulevard (live te zien via: http://www.scheveningenlive.nl/boulevard-webcam/ ).
 • De twee binnenhavens met een diversiteit aan restaurants.
 • Madurodam is een attractiepark in Den Haag met gebouwen en werken uit Nederland, nagebouwd op schaal 1:25.
 • Het Westbroekpark heeft een schitterend rosarium met ruim 300 rozenbedden, een beeldenpark en bij de theeschenkerij/roeibootverhuurder is een Duitse bunker te zien.
 • De Scheveningse Bosjes liggen tussen Den Haag en Scheveningen. Het landschap is glooiend en er zijn bijzondere monumenten geplaatst. De bekendste daarvan is het Indisch monument naast de vijver ‘de Waterpartij’.

BEKENDE BEWONERS VAN HET STATENKWARTIER

Oud-burgemeester, Wim Deetman
Huidige burgemeester, Jozias van Aartsen
Vice president van de Raad van State, Piet Hein Donner
Ex-minister, Willem Vermeend
1e vrouwelijke student, arts en activiste, Alette Jacobs
Actrice, Ellen Vogel
Schaatser, Bart Veldkamp
Generaal, Henri Winkelman
Schrijfster, Yvonne Keuls
Ex-minister president, Willem Drees
Advocaat, journalist en politicus, Pieter Jelles Troelstra
Schrijver en oprichter de Tong Tong Fair, Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon)
Schilder, Paul Gabriël
MIJN FAVORIETE HOTSPOTS

Paagman hek met Schevenings symbool

Boekhandel Paagman hek met Schevenings symbool

Bij boekwinkel Paagman, met zijn uitgebreide muziekafdeling en gezellige horeca gelegenheid, was ik bijna wekelijks te vinden. Erg prettig is dat deze winkel zeven dagen per week geopend is. Een aanrader is de zelfgemaakte appeltaart. Het nieuwe hekwerk aan de gevel van Paagman, met het symbool van Scheveningen en Den Haag, geeft een chique uitstraling aan het gebouw. Adres: Frederik Hendriklaan 217.

Torenwoning Willem de Zwijgerlaan

Torenwoning Willem de Zwijgerlaan

Den Haag staat bekend om zijn goede traditionele Indonesische restaurants. Voor mij spant Poetri Ajoe de kroon. Sinds het restaurant verhuisd is van de Willem de Zwijgerlaan naar de Van Boetzelaerlaan, ben ik er niet meer geweest. Ik zal het restaurant op de nieuwe locatie binnenkort eens bezoeken.

Leeuwen Frederik Hendriklaan

Gevel aan de Fred Den Haag

Aan de gevel van  “Cook en Co” hangen twee mooie leeuwenkoppen.

Adres: Frederik Hendriklaan 150.

 

Veel gezellige uurtjes heb ik in Grand café ‘The Old Yazz’ doorgebracht, voor een hapje en een drankje. Adres: Aert van der Goesstraat 7.

 

CULTUREEL STATENKWARTIER

 • Het Fotomuseum heeft vaste en wisselende foto exposities. Adres: Stadhouderslaan 43.
 • Het Gemeentenuseum heeft veel te bieden op het gebied van moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten. Adres: Stadhouderslaan 41.
 • Het Omniversum is een grootbeeldfilmtheater.  Adres: President Kennedylaan 5
 • Museon is leuk voor jong en oud en heeft veel interactieve tentoonstellingen. Adres: Stadhouderslaan 37
 • Het Kikkermuseum is in particuliere handen en heeft een verzameling van duizenden kikkers en padden, vervaardigd van allerlei soorten materialen en afkomstig uit alle windstreken. Als het museum geopend is, hangen er kikkervlaggen aan de pui. Meestal is dit op de eerste zondag van de maand, van 13.00 tot 17.00 uur.

WANDELEN DOOR MIJN FAVORIETE WIJK “HET STATENKWATIER”

Melkuitgiftepunt de Sierkan

Voormalige melkinrichting “de Sierkan”

In 1904 startte de ‘s- Gravenhaagsche Melkinrichting ‘de Sierkan’ zijn eerste melkuitgiftepunt in het Statenkwartier.

Adres: Hoek Heinsiusstraat/ Stadhouderslaan.

mozaiek 3

Mozaïekmonument Aert v.d. Goesstraat Den Haag

 

 

 

Het mozaïekmonument aan het Frederik Hendrikplein, ontworpen door kunstenaar Anton Molkenboer werd opgericht als gedenkteken voor de voordrachtskunstenaar en bewoner uit deze wijk, Albert Vogel (vader van actrice Ellen Vogel). Een stukje verderop tegenover bloemsierkunstwinkel ‘Alpina’ staat het kunstwerk ‘de Indische tantes’ (tante Toetie en tante Pop) naar het idee van schrijfster Yvonne Keuls en ontworpen door Loek Bos. Het monument staat symbool voor de gewone mens en voor de Indische tante die berooid is achtergebleven, maar haar schouders eronder zette en doorging.

Siersteen vogels Willem de Zwijgerlaan

Siersteen vogels Willem de Zwijgerlaan, Den Haag

Tijdens de WO II  moesten de bewoners verhuizen, omdat het Statenkwartier tot Sperrgebiet was verklaard. In verband met de aanleg van de Atlantikwall en militaire verdedigingswerken werden huizen gesloopt. Als gevolg van twee mislukte V-2 raketlanceringen gingen huizen tegenover het Gemeentemuseum en deel van de Willem de Zwijgerlaan in vlammen op. In 1950 worden portiekflats in de bekende wederopbouwstijl gebouwd. Boven de ingang van de portiek woningen  zijn decoraties van vogels en vissen te zien.

Recentelijk is de eerste fase van een herinneringsroute gerealiseerd. De route bestaat uit zeventien informatiepanelen met historisch beeldmateriaal van de straten van voor en tijdens de oorlog en tijdens de wederopbouw. Voor meer informatie: http://www.atlantikwalldenhaag.nl en http://www.museon.nl/wandelroute.nl

Den Haag Statenkwartier

Jan Boon , Prins Mauritslaan Den Haag

De tekst op de steen is afkomstig van een boekomslag van Jan Boon (pseudoniem Tjalie Robinson), journalist en schrijver. Hij wilde via zijn werk de Nederlands-Indische cultuur levend houden. De Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam) is een jaarlijks evenement, dat op zijn initiatief in 1959 tot stand kwam. De steen hangt ter nagedachtenis aan de gevel van de woning waar Jan Boon heeft gewoond en gewerkt. Adres: Prins Mauritslaan 36.

Balkons Vivienstraat

Balkons Vivienstraat, Den Haag

Sgraffito Frankenslag rood

Sgraffiti Frankenslag Den Haag

De Frankenslag vind ik één van de mooiste straten van het Staten kwartier.  Je raakt hier niet uitgekeken op de details aan de huizen. Deze straat is niet voor niets vaak het decor geweest voor filmopnames.

De gevels aan de huizen zijn versierd met sgraffiti. Bij het vervaardigen van deze decoratie wordt in de verse pleisterlagen van verschillende kleuren een lijntekening gekrast, waardoor afbeeldingen in verschillende kleuren ontstaan. Deze techniek werd veel in de tijd van de Jugendstil gebruikt.

In de Frankenstraat stuit ik op een stukje jeugdsentiment het Kooman’s poppentheater. Dit is sinds 1960 het oudste poppentheater van Nederland. Meerdere malen ben ik met schooluitjes naar dit theater geweest en jaren later heb ik met mijn zoon met veel plezier opnieuw een voorstelling bijgewoond. Via internet lees ik dat de oprichter Frank Kooman in 2011 is overleden en dat zijn zoon Arjan het poppentheater heeft voortgezet.

In de Dorpstraat loop je naar een klein duingebied, dat een prachtig uitzicht biedt over Scheveningen en de zee.

Engels landhuis Van Dorpstraat

Engels landhuis Van Dorpstraat, Statenkwartier Den Haag

Doornduin omringd door huizen.

Doornduin in het Statenkwartier

Uitzicht over Scheveningen van het Doornduin

Uitzicht over Scheveningen vanaf het Doornduin gezien

Interesse in een fotografie workshop in het Statenkwartier? Neem dan contact op met fotograaf Johan Bergsma van http://www.bergsma-photography.com

bekakt Haags :-)

bekakt Haags

Jasmijn

Jasmijn in een Haagse voortuin

Advertenties

5 gedachten over “Wandelen door het statige Statenkwartier

 1. Marc de Krom

  Tjalie Robinson heeft gewoond aan de Prins Mauritslaan 36 te Den Haag, alwaar ook de getoonde gevelsteen hangt. En niet, zoals hier abusievelijk geschreven, aan de prins Mauritskade.

 2. Maarten Ruijters

  In het rijk geïllustreerde boekje “Struinen door het Statenkwartier” (waarvan ik mede-auteur ben) staan nog veel meer wandelingen. Het is uitgegeven ter ere van het 100 jarig bestaan van de wijk en te koop bij de Printstudio, Jacob Gillesstraat 12 Den Haag.
  Verder heb ik ook een torentjes-, dieren- en jaartalpuzzel van de wijk gemaakt.
  Meer info http://www.statenkwartier.net

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s